Vreta Gulärt EKO

Vreta Gulärt EKO

Små, runda, beigegula ärter med intensivt ärtig smak.

TILLAGNING: 

Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Blötlägg i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.


ANVÄNDNING: 

Vreta gulärt är mycket god i sig själv med smör och salt. Användbar till grytor, soppor, krämer och eleganta anrättningar.


OM:

Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska lantsorter. I konkurrens av andra högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Öländska ärtodlare har hållit Vreta vid liv tack vare sin intensiva och rena smak.

Näringsinnehåll per 100g

Energi
300 kcal/1250 kJ
Fett 2 g
-varav mättat 0,2 g
Kolhydrater 46 g
-varav socker 3 g
Fiber 13 g
Protein 22g
Salt 0

 

Tillbaka till blogg