Små, runda, beigegula ärter med intensivt ärtig smak.
TILLAGNING:
Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Blötlägg i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 15 minuter.
ANVÄNDNING:
Vreta gulärt är mycket god i sig själv med smör och salt. Användbar till grytor, soppor, krämer och eleganta anrättningar.
OM:
Den lilla, pärlliknande ärten är en viktig del i klassisk svensk husmanskost. Vreta är unik i att vara släkt i direkt nedstigande led från äldre svenska lantsorter. I konkurrens av andra högavkastande och lättodlade sorter försvann den från åkrarna. Öländska ärtodlare har hållit Vreta vid liv tack vare sin intensiva och rena smak.
Näringsinnehåll per 100g
Energi | 300 kcal/1250 kJ |
Fett | 2 g |
-varav mättat | 0,2 g |
Kolhydrater | 46 g |
-varav socker | 3 g |
Fiber | 13 g |
Protein | 22g |
Salt | 0 |