Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar.
Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.
BESKRIVNING:
Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak.
TILLAGNING:
Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 8 minuter. Det går även att koka dem utan blötläggning, låt dem då koka försiktigt i 30 minuter.
ANVÄNDNING:
Mycket breda användningsområden i allt från sallader till grytor och soppor. Kan mixas och användas till röror som exempelvis hummus. De är också utmärkta att krossa som kokta och använda istället för köttfärs.
FÖRVARING:
Förvara torrt och svalt i en lufttät behållare. Undvik direkt solljus.
*Upp till 12 månader vid rekommenderad förvaring.
Näringsinnehåll per 100g
Energi | 336 kcal/1406 kJ |
Fett | 2 g |
-varav mättat | 0 g |
Kolhydrater | 51 g |
-varav socker | 0 g |
Protein | 24,8 g |
Salt | 0 g |
Fiber | 26 g |