Stor gråärt - EKO

Stor gråärt - EKO

Tillsammans med spannmål och rovor har gråärten varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa. Är smakrik och väldigt användbar.

Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.

BESKRIVNING:

Hasselnötsbrun, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak.

TILLAGNING: 

Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 8 minuter. Det går även att koka dem utan blötläggning, låt dem då koka försiktigt i 30 minuter.


ANVÄNDNING: 

Mycket breda användningsområden i allt från sallader till grytor och soppor. Kan mixas och användas till röror som exempelvis hummus. De är också utmärkta att krossa som kokta och använda istället för köttfärs.

FÖRVARING:

Förvara torrt och svalt i en lufttät behållare. Undvik direkt solljus.

 

*Upp till 12 månader vid rekommenderad förvaring.

Näringsinnehåll per 100g

Energi
336 kcal/1406 kJ
Fett 2 g
-varav mättat 0 g
Kolhydrater 51 g
-varav socker 0 g
Protein 24,8 g
Salt 0 g
Fiber 26 g
Tillbaka till blogg