Gotlandslins - EKO

Gotlandslins - EKO

Liten pastellrosa lins med gröna toner. Nötig smak med perfekt balans mellan sötma och beska.

Kulturarvsgrödor är grödor som odlats i Sverige under århundraden och som vi nu har börjat odla igen. På så sätt får kommande generationer njuta samma smaker som våra mor- och farföräldrar en gång gjorde och samtidigt bidrar vi till ökad mångfald på våra åkrar. 

Fram tills slutet av 1800-talet hade nästan varje gotländsk gård en liten linsodling. Skörden användes till soppor, gröt och mald till pannkakor. Gotlandslinsen har nästintill försvunnit men bevarats av entusiaster och är nu på väg tillbaka, hyllad för sin unika smak och höga näringsinnehåll.

TILLAGNING:
Skölj linserna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i linserna och låt dem koka försiktigt i 10 minuter, låt svalna i sin buljong.

ANVÄNDNING:
Gotlandslinsen är en delikatess som kan användas i en mängd eleganta rätter. Mycket användbar lins till sallader, grytor, soppor, röror och biffar. Går bra att mixa, krossa, grodda eller mala till mjöl för plättar och bröd. Koket ger också en fin användbar buljong. Linsen kan fermenteras för att göra exempelvis misopasta.

FÖRVARING:

Förvara torrt och svalt i en lufttät behållare. Undvik direkt solljus.

*Upp till 12 månader vid rekommenderad förvaring.

Näringsinnehåll per 100g

Energi
325 kcal/1361 kJ
Fett
1 g
-varav mättat
0,2 g.
Kolhydrater
48,5 g
-varav socker
2 g
Protein
24 g
Salt 0 g
Fibrer
30 g
Tillbaka till blogg