Earth Day 2022

Earth Day 2022

Varje år den 22a april är Jordens dag. Denna dag skapades för drygt 50 år sedan för att uppmärksamma de globala miljöproblemen. Sedan dess har miljöproblemen blivit ännu fler och ännu större.

Jorden är hem för oss människor och miljontals andra organismer. Vi behöver vårda vårt hem för att behålla det i balans. Idag vill vi visa vår tacksamhet och uppskattning för vår fina planet. 

Här kommer några tips på vad du kan göra för att kickstarta din miljöresa. Du måste inte göra allt, men alla kan göra något. Ta det ett steg i taget, vi gör det tillsammans! 

  1. Läs på! Kolla gärna in https://www.earthday.org/ och läs om klimatfrågan och hur du kan engagera dig.
  1. Sprid kunskap och visa stöd- genom att dela, gilla eller kommentera inlägg är du med och skapar konversationer kring klimatfrågan.
  2. Se över din energikonsumtion – en knepig nöt att knäcka vad gäller hållbarhet är just efterfrågan på energi, framförallt fossil men också förnybar. Att se över din energikonsumtion både i hemmet, hur du transporterar dig, och val av produkter är hjälpsamt i omställningen mot hållbarhet.
  3. Se över ditt avfall – såklart en punkt vi är lite extra passionerad över. Att se över dina sopor kan göra att du identifierar onödigt avfall, som du därmed kan eliminera. Kanske vissa saker kan köpas i återanvända behållare från oss? Eller så kanske du bakar kakorna i vårt tidigare inlägg istället för att köpa kakor i plastförpackning.
  4. Kompostera – Genom att kompostera matavfall get du det möjlighet att bli till ny, näringsrik jord, eller biobränsle om du inte har en egen kompost på gården. Kolla gärna in Bokashi om du inte komposterar hemma än!
  5. Städa skafferi och kyl/frys – och fortsätta hålla ordning så får du en god överblick över vilken mat du har hemma. På så sätt kan du använda upp maten innan den blir dålig, och du undviker att dubbel-handla saker du redan har köpt.
  6. Återbruka – helt enkelt. Genom att återanvända produkter och varor som redan producerats minskar efterfrågan på nya resurser.
  7. Engagera dig politiskt – läs på var politikerna står i miljöfrågan och rösta på dem som du tycker bäst stämmer överens med dina egna värderingar.
  8. Lokal handel – stötta den lokala ekonomin, människorna som verkar i din omgivning och bidrar till minskade transporter. Win Win!
  9. Fermentera – ett schysst sätt att ta tillvara på överbliven mat. För att fermenteringen ska bli bra är det viktigt att råvarorna inte hunnit bli gamla, så detta tips är framförallt nödvändigt om en trots allt råkat dubbel-handla, eller köpte lite mer än man egentligen behövde.

Kramar från Vågen Crew

Tillbaka till blogg